Φροντίδα Ρολογιού

Τα μηχανικά ρολόγια, ειδικότερα, είναι μικροσκοπικά μηχανήματα που εκτελούν αξιοσημείωτα κατορθώματα. Όπως και τα αυτοκίνητα, είναι σημαντικό να συντηρούνται κανονικά σε τακτική βάση. Για να μπορείτε να απολαύσετε το ρολόι σας όσο το δυνατόν περισσότερο, έχουμε συντάξει μερικές συμβουλές, για το πώς να το προσέχετε.

 

  • Καθαρισμός του ρολογιού σας

Υπάρχουν πολλές μικρές ρωγμές και εγκοπές για να καθαρίσετε στο ρολόι σας, όπου μπορούν να συσσωρευτούν ακαθαρσίες και λάδι, από τις συνδέσεις του μπρασελέ μέχρι την περιοχή που ενώνει την κάσα και τη στεφάνη.

Καθαρίστε το ρολόι σας κατά διαστήματα με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι ή με ένα μαλακό, μαλακό πινέλο. Στην περίπτωση των ανθεκτικών στο νερό ρολογιών, μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρομιά με ένα υγρό πανί. Μην χρησιμοποιείτε καθόλου καθαριστικά, διότι μπορούν να διαβρώσουν τους δακτυλίους στεγανοποίησης στην κορώνα και στο πίσω μέρος της κάσας. Αποφύγετε να εκθέτετε το ρολόι σας σε προϊόντα ομορφιάς, κρέμες και αρώματα, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το ρολόι και να διαβρώσει τα υλικά. Αποφύγετε επίσης την επαφή με διαλύτες, απορρυπαντικά ή οποιοδήποτε προϊόν για τους ίδιους λόγους. Εάν το κρύσταλλο έχει θολώσει από μέσα, πηγαίντε αμέσως το ρολόι σας σε έναν ωρολογοποιό. 

 

  • Το λουράκι

Όπως κάθε φυσικό προϊόν, έτσι και ένα δερμάτινο λουράκι έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Ακόμη και τα λουράκια από δέρμα εξαιρετικής ποιότητας μπορούν να αντέξουν την πίεση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, την υγρασία, την εφίδρωση και τη βαριά χρήση όταν «συμμετέχουν» σε αθλήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 3 με 6 μήνες. Αν δώσετε στον δερμάτινο λουρί σας πολλή φροντίδα και προσοχή και το ανανεώνεται από καιρό σε καιρό, θα κρατήσετε το ρολόι σας όσο το δυνατόν πιο καινούργιο. Τα μπρασελέ, απαιτούν λιγότερη συντήρηση, καθώς μπορούν να γυαλιστούν.

 

  • Ρύθμιση του ρολογιού σας

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα ρολόι, φροντίστε πάντα να το κρατάτε με το ένα χέρι, τραβώντας τη κορώνα απαλά (για ένα ρολόι χειρός, μέχρι να αισθανθείτε την αντίσταση, για ένα αυτόματο ρολόι, περίπου 30 πλήρεις περιστροφές της κορώνας).

Κινήστε μόνο την ημερομηνία (δηλ. Μην την γυρίσετε πίσω) και ποτέ μην το κάνετε μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ.

 

  • Φοράτε το ρολόι σας τακτικά

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά το να φοράτε τακτικά το ρολόι σας θα το κρατήσει σε καλύτερη κατάσταση από όταν το έχετε αποθηκευμένο. Το να φοράτε τακτικά το ρολόι σας βοηθά στη διατήρηση του ιξώδους των λιπαντικών του μηχανισμού. Αν το ρολόι σας παραμένει ανέγγιχτο για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυτά τα λιπαντικά μπορούν να σκληρυνθούν και να προκαλέσουν τριβή, πράγμα που μπορεί τελικά να προκαλέσει βλάβη στην κίνηση του μηχανισμού.

 

  • Τηρείτε την αδιαβροχοποίηση του ρολογιού σας

Τα περισσότερα σύγχρονα ρολόγια κατασκευάζονται με μια συγκεκριμένη αντίσταση στο νερό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μοναδικό μέτρο για το ρολόι σας. Ωστόσο, τα ρολόγια vintage μπορεί να μην είναι ανθεκτικά στο νερό, ή μπορεί να χάσουν την αντίσταση τους στο νερό, με την πάροδο του χρόνου. Εάν το ρολόι σας δεν είναι ανθεκτικό στο νερό, είναι πιθανό να μπορεί να αντέξει μια τυχαία επαφή με το νερό από το πλύσιμο των χεριών σας. Ωστόσο, ο καλύτερος κανόνας είναι να αποφύγετε την έκθεση σε νερό. Εάν το ρολόι σας έχει δερμάτινο λουράκι, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να το βυθίσετε καθώς το νερό μπορεί να βλάψει και να αποδυναμώσει το δέρμα.

Η αντίσταση στο νερό μετράται σε στατική ή ακίνητη κατάσταση. Καθώς το ρολόι μετακινείται στο νερό, όπως από την κίνηση της κολύμβησης, προστίθεται πίεση από την ταχύτητα. Παρόλο που μπορείτε να κολυμπήσετε σε μια πισίνα σε επίπεδο επιφάνειας, το ρολόι μπορεί να βιώνει δυνάμεις ίσες με 3 BAR (ATM). Η κατάδυση σε μια πισίνα μπορεί να προκαλέσει πίεση στο ρολόι που υπερβαίνει τα 3 BAR (ATM).

Το 1 BAR (ATM) ισοδυναμεί με πίεση νερού των 33 ποδιών. Να αφήνετε πάντα ένα περιθώριο ασφαλείας όταν εκθέτετε το ρολόι σας σε υγρασία. Ποτέ δεν πρέπει να «σπρώξετε το όριο» του βαθμού αντοχής στο νερό. Για παράδειγμα, αν το πίσω μέρος του ρολογιού σας δηλώνει “Ανθεκτικό στο νερό σε 10 ATM, θα πρέπει να εκθέτετε το ρολόι σε 7 ή 8 ATM πίεσης. Αυτό θα επιτρέψει ένα περιθώριο ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το ρολόι παλιώνει και οι φλάντζες στεγνώνουν.

Δείτε περισσότερα για την αδιαβροχοποίηση εδώ.

 

  • Αποφύγετε την θερμότητα και υγρασία – Νερό

Ενώ πολλά ρολόγια είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τα στοιχεία, είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η έκθεση τους σε υπερβολική θερμότητα ή υγρασία. Μην αφήνετε το ρολόι σας εκτεθειμένο σε άμεσο ηλιακό φως. Η θερμότητα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το φως του ήλιου μπορεί να εξασθενίσει το χρώμα της όψης του ρολογιού ή το δέρμα από το λουράκι. Συνθήκες υγρασίας, ακόμη και αυτές στο μπάνιο σας, μπορούν να βλάψουν το ρολόι σας και να αυξήσουν την πιθανότητα σκουριάς. Οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ικανότητα των ρολογιών σας να λειτουργούν σωστά.

Το ρολόι σας δεν πρέπει να μεταφέρεται σε σάουνα, χαμάμ ή τζακούζι καθώς το ζεστό νερό μπορεί να βλάψει τις φλάντζες.
Αλατόνερο, χλώριο: Αφού κολυμπήσετε σε αλμυρό νερό ή σε χλωριωμένη πισίνα, ξεπλύνετε το ρολόι κάτω από νερό με κανονική θερμοκρασία.
Αποφύγετε να φοράτε το ρολόι σας κάτω από το νερό εάν το υλικό του λουριού σας είναι σατέν ή δερμάτινο, καθώς αυτή η χρήση θα το βλάψει. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε μεταλλικό μπρασελέ ή καουτσούκ.

 

  • Αποφύγετε τις χημικές ουσίες και τα αρώματα

Θα πρέπει επίσης να κρατήσετε το ρολόι σας μακριά από χημικά όπως είδη καθαρισμού, κολώνιες ή αρώματα, ακόμα και ουσίες όπως λοσιόν. Μπορούν να παγιδευτούν σε αυτές τις μικροσκοπικές ρωγμές του ρολογιού σας, προκαλώντας τη δημιουργία βρωμιάς και σκουπιδιών. Αν έχετε δερμάτινο λουράκι, αυτοί οι τύποι ουσιών μπορεί να αποδυναμώσουν το δέρμα ή ακόμα και να το κάνουν να σκιστεί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει το ρολόι σας πριν βάλετε κολόνια, άρωμα ή λοσιόν. Μετά την εφαρμογή, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό, πριν τοποθετήσετε το ρολόι σας.

 

  • Αποφύγετε τους μαγνήτες

Προσπαθήστε να κρατήσετε το ρολόι σας μακριά από τους μαγνήτες, από μικρούς μαγνήτες όπως τα κούμπωμα των τσαντών μέχρι τους μεγάλους μαγνήτες όπως οι ανιχνευτές αεροδρομίων. Οποιοσδήποτε τύπος μαγνήτη έχει τη δυνατότητα να βλάψει σοβαρά το ρολόι σας και να προκαλέσει δαπανηρές επισκευές. Αν το ρολόι σας αρχίσει να επιβραδύνει ή σταματήσει μετά από έκθεση σε μαγνήτη, παραδώστε το σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής.

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, είναι να ανοίξετε το ρολόι σας. Το άνοιγμα του ρολογιού σας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές εκθέτοντας την εσωτερική λειτουργία του σε υγρασία ή σκόνη. Εάν το ρολόι σας δυσλειτουργεί ή σταματήσει να λειτουργεί, θα πρέπει να το πάτε σε έναν ειδικό.

 

  • Αποθήκευση του ρολογιού σας

Αποθηκεύστε το ρολόι σας με ασφάλεια σε μια θήκη ή ένα συρτάρι. Τα πιο πολύτιμα κομμάτια θα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.

Τα σύγχρονα ρολόγια με μηχανισμό μπαταρίας, έχουν έναν τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας. Αν φοράτε το ρολόι σας ανά διαστήματα και όχι συνεχώς, μπορείτε να τραβήξετε την κορώνα στη θέση ρύθμισης του χρόνου.

Αυτό μειώνει την κατανάλωση ισχύος στο ελάχιστο και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση από την φύλαξη των ρολογιών σε κλειστό χώρο, κατά την αποθήκευση, αρκεί να τα βγάζετε κάθε δύο μήνες. Για τα αυτόματα ρολόγια με πρόσθετες λειτουργίες ημερολογίου, συνιστάται η περιστρεφόμενη θήκη.

Λάβετε υπόψη ότι για τα ρολόγια με μπαταρία, εάν παραμείνουν πολύ καιρό φυλαγμένα χωρίς αλλαγή μπαταρίας, εφόσον έχει τελειώσει, το οξύ μπορεί να διαρρεύσει από την άδεια μπαταρία και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην κίνηση της μηχανής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι μπαταρίες που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Παραδείγματα προς αποφυγή 

Δείτε την σελίδα παραδειγμάτων των οποίων δεν καλυπτόνται από την εγγύηση. Πατήστε εδώ!