Σύγκριση Rolex Daytona εναντίον Submariner

Δύο εμβληματικά μοντέλα. Το Daytona και το Submariner είναι δύο σπορ ρολόγια της Rolex με πολύ διαφορετικά στυλ. Το Daytona είναι ένας χρονογράφος, σχεδιασμένος για τον χρονισμό αντικειμένων σε κίνηση και πήρε το όνομά του από τον διάσημο δρόμο της Φλόριντα. Το Submariner από την άλλη σχεδιάστηκε για καταδύσεις. Σήμερα, και τα δύο μοντέλα φαίνονται να ταξιδεύουν, στην παραλία, στο γραφείο και σε επίσημες περιστάσεις. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μοντέλων Rolex;

The Rolex Daytona: Ένας θρυλικός χρονογράφος

Το Daytona κυκλοφόρησε το 1963 και έχει ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες. Είναι ένα ρολόι υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για να συγχρονίζει, χρησιμοποιώντας το χρονογράφο και διαβάζοντας τη στεφάνη του ταχυμέτρου για βοήθεια. Το μοντέλο έχει ζήσει επανασχεδιασμούς κατά τη διάρκεια της 58χρονης ιστορίας του.
Σήμερα, ένα Daytona είναι ένα πολύ «καυτό» μοντέλο, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και του ’90, οι συλλέκτες προτιμούσαν τα δίχρψμα μοντέλα Oyster. Το 2016, το Daytona ανανεώθηκε για να διαθέτει μαύρη κεραμική στεφάνη που αντέχει στις γρατσουνιές και εκτόξευσε τη ζήτηση στα ύψη.

The Rolex Submariner: Ένα κομψοτέχνημα για καταδύσεις

Αρχικά κυκλοφόρησε το 1954, εννέα χρόνια πριν από το Daytona, το Submariner είναι εξίσου ακόμη ένα πολύ «καυτό» σπορ μοντέλο. Η Rolex δημιούργησε το Submariner για τους λάτρεις των καταδύσεων, σχεδιασμένο να τους κρατά ασφαλείς ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό. Αυτό το ρολόι ανέβασε τη Rolex ώστε να φτάσει στη κορυφή της κατηγορίας «ρολόγια – εργαλεία». Ο διάσημος πράκτορας του σινεμά, Τζέιμς Μποντ εκτόξευσε τη δημοτικότητα του ρολογιού.
Συγκρίνοντας το Daytona και το Submariner

Τόσο το Daytona όσο και το Submariner προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους κάτι διαφορετικό, αλλά συχνά συγκρίνονται. Το Submariner βρίσκεται στην παραγωγή για περισσότερα από 65 χρόνια, ενώ το Daytona οδεύει προς την 60ή του επέτειο.
Μέγεθος

Αν και παρόμοιο σε μέγεθος

Tο Daytona είναι ελαφρώς μικρότερο από το Submariner. Στην πραγματικότητα, το Daytona έχει ένα προφίλ κάσας που είναι πιο κοντά σε σχήμα με ένα μοντέλο Oyster παρά με τις έντονες γραμμές του Submariner. Το σύγχρονο Daytona έχει διάμετρο 40 mm και πάχος 12,4 mm, ενώ παλαιότερα μοντέλα όπως 6239 έχουν πάχος 37 mm αλλά ακόμη πιο παχύ στα 14,4 mm.

Το Rolex Submariner μετρούσε 40 mm με πάχος θήκης 13 mm μέχρι την ενημέρωση του 2020, αυξάνοντας το μέγεθος της θήκης στα 41 mm και μειώνοντας στα 12,3 mm πάχος.
Ενώ τα ρολόγια είναι κοντά σε μέγεθος και πάχος, φθείρονται ελαφρώς διαφορετικά. Παρακολουθήστε τη σύγκριση δίπλα-δίπλα του Daytona 116500LN και του No-Date Submariner 114060 για μια πλήρη σύγκριση μεγέθους.

Υλικά & Χρώματα

Και τα δύο μοντέλα κυκλοφόρησαν από ανοξείδωτο ατσάλι και τα δύο μοντέλα έχουν κατασκευαστεί από πολύτιμα μέταλλα. Υπάρχουν ακόμη και μοντέλα και των δύο ρολογιών που είναι ντυμένα με πολύτιμους λίθους.
Οι σύγχρονες παραλλαγές κάθε μοντέλου διαθέτουν κεραμικά πλαίσια, ενώ τα παλαιότερα Submariner έχουν ένθετο από αλουμίνιο και τα παλαιότερα ατσάλινα Daytona είχαν ατσάλινο πλαίσιο.
Όσον αφορά τα χρώματα του καντράν, το Submariner βρίσκεται συνήθως με μαύρο καντράν, ωστόσο, υπήρξαν αρκετά χρώματα στεφάνης και καντράν. Αυτό φαίνεται σε μοντέλα όπως το πράσινο καντράν και το πράσινο πλαίσιο “Hulk” και ακόμη και το λευκό χρυσό με μπλε καντράν και το μπλε πλαίσιο “Smurf”.

Επιπλοκές & Ανθεκτικότητα στο νερό

Μία από τις πιο εμφανείς διαφορές μεταξύ των δύο ρολογιών είναι οι επιπλοκές τους. Το Rolex Submariner είναι διαθέσιμο ως μοντέλο μόνο για ώρα ή με απλή λειτουργία ημερομηνίας. Το Daytona δεν διαθέτει λειτουργία ημερομηνίας και διαθέτει χρονογράφο.
Και τα δύο ρολόγια είναι από τη συλλογή Professional της Rolex. Το Submariner σχεδιάστηκε για καταδύσεις που του προσδίδει αντοχή στο νερό ώς τα 300μ. Το Daytona σχεδιάστηκε για χερσαία σπορ και έχει αντοχή στο νερό ως τα100 μέτρα.

Ποιό είναι καλύτερο;

Το Daytona και το Submariner έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ενώ και τα δύο μοντέλα μπορούν να φορεθούν σε πιο επίσημες προβολές, το Daytona έχει πιο ομαλές γραμμές που το καθιστούν ελαφρώς πιο επίσημο από το Submariner. Από την άλλη πλευρά, εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε με το ρολόι ή ακόμα και να βουτήξετε, το Submariner θα προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή και ηρεμία στο νερό. Είστε έτοιμοι να επιλέξετε το τέλειο μοντέλο σας; Περιηγηθείτε στη διαθέσιμη συλλογή ρολογιών Rolex.

Επισκεφτήτε το Kourtis Blog ή την σελίδα του Youtube μας για να μάθαινετε συνέχεια τα νέα μας!